Novice

Svetovni razstavi Expo se zaradi koronavirusa tudi formalno obeta preložitev za leto dni

Izvršni odbor Mednarodnega urada za razstave (BIE) je državam članicam tudi formalno predlagal preložitev svetovne razstave Expo Dubai za leto dni. Ta naj bi po novem predlogu potekala od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022. Države bodo o predlogu glasovale do 29. maja, slovensko gospodarsko ministrstvo pa preložitev podpira.

Odločitev, da tudi formalno predlagajo prestavitev svetovne razstave, je danes sprejel izvršni odbor, sestavljen iz delegatov 12 držav članic BIE. Sprememba datuma Expa sicer zahteva dvotretjinsko podporo vseh članic, zato jih bo organizacija pozvala h glasovanju. To bo potekalo na daljavo, in sicer med 24. aprilom in 29. majem.

Prestavitev Expa so predlagali Združeni arabski emirati, torej država gostiteljica. Za to se je že zavzelo tudi več sodelujočih držav, ki se spopadajo s pandemijo novega koronavirusa, saj je trenutno še veliko negotovosti v zvezi z učinki na javno zdravje, gospodarsko aktivnost in omejitvami gibanja. Države bi sicer v tem času morale že intenzivno pripravljati svoje razstavne prostore v Dubaju.

Projekt pa ohranja ime Expo 2020 Dubai.

"Svetovne razstave Expo so odraz skupinskih prizadevanj, ki izražajo skupen mednarodni cilj napredka celotnega človeštva. Prepričan sem, da bo ob primernem času Expo 2020 Dubai predstavljal najboljšo platformo za gradnjo boljše in svetlejše prihodnosti za vse z novim optimizmom in upanjem," je sporočil generalni sekretar BIE Dimitri S. Kerkentzes.

Slovensko ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je vladi že pred tednom dni predlagalo, naj na glasovanju podpre preložitev Expa. Svetovna razstava bi morala v Dubaju potekati med 20. oktobrom letos in 10. aprilom 2021. Organizatorji so pričakovali do 25 milijonov obiskovalcev, od tega 70 odstotkov tujih obiskovalcev iz skoraj 200 držav.

Slovenija naj bi se na Expu 2020 predstavila pod sloganom Slovenia - Green Smart Experience. Paviljon naj bi državo predstavljal kot trajnostno, sodobno in kreativno, s prepletom zelenega okolja, znanja, prebojnih idej in inovacij ter gospodarstva z dodano vrednostjo.

Na gospodarskem ministrstvu so idejno zasnovo paviljona izbrali aprila lani. Izbrano rešitev je zasnovala družba Magnet Design, predvideva pa objekt v treh etažah, ki naj bi predstavljali Slovenijo kot zeleno oazo v Evropi in simbolno tudi v puščavi, ki obdaja Dubaj.

Objekt sta v Dubaju postavljala Riko in KTNK, ki sta določena gradbena dela že opravila. Celotna postavitev naj bi stala 2,45 milijona evrov brez davka na dodano vrednost.