Novice

Svetovna razstava Expo preložena za leto dni

Svetovna razstava Expo bo preložena za leto dni, so sporočili iz Mednarodnega urada za razstave (BIE). Expo bo tako potekal od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022, vendar bo ohranil ime Expo 2020 Dubai.

Svetovna razstava bi morala v Dubaju potekati med 20. oktobrom letos in 10. aprilom 2021. Organizatorji so pričakovali do 25 milijonov obiskovalcev, od tega 70 odstotkov tujih obiskovalcev iz skoraj 200 držav.

Predlog prestavitve svetovne razstave je 21. aprila sprejel izvršni odbor BIE, sestavljen iz delegatov 12 držav članic. Predlog, ki ga je podala država gostiteljica, Združeni arabski emirati, sta morali podpreti dve tretjini članic BIE, kar je bil danes tudi doseženo, so sporočili iz organizacije.

Poleg Združenih arabskih emiratov se je za prestavitev Expa zavzelo tudi več sodelujočih držav, ki se spopadajo s pandemijo novega koronavirusa, saj je kljub sproščanju ukrepov v nekaterih državah še vedno veliko negotovosti v zvezi z učinki na javno zdravje, gospodarsko aktivnost in omejitvami gibanja.

Države bi sicer v tem času morale že intenzivno pripravljati svoje razstavne prostore v Dubaju.

Slovenija, ki je prav tako podprla preložitev svetovne razstave, naj bi se na Expu 2020 predstavila pod sloganom Slovenia - Green Smart Experience. Paviljon bi državo predstavljal kot trajnostno, sodobno in kreativno, s prepletom zelenega okolja, znanja, prebojnih idej in inovacij ter gospodarstva z dodano vrednostjo.

Paviljon bo stal v treh etažah, ki naj bi predstavljali Slovenijo kot zeleno oazo v Evropi in simbolno tudi v puščavi, ki obdaja Dubaj. Objekt, ki ga je zasnovala družba Magnet Design, sta v Dubaju postavljala Riko in KTNK, ki sta določena gradbena dela že opravila. Celotna postavitev naj bi stala 2,45 milijona evrov brez davka na dodano vrednost.