Novice

Novi koronavirus še ne ogroža Expa v Dubaju

Novi koronavirus se širi tudi v zalivskih državah. Te so odpovedale že na desetine dogodkov, a svetovna razstava Expo zaenkrat še ni ogrožena, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Organizatorji sicer zagotavljajo, da podrobno spremljajo razvoj dogodkov.

Od naftne velikanke Savdske Arabije do najbolj diverzificiranega gospodarstva v regiji, Združenih arabskih emiratov, so zalivske države zaradi novega koronavirusa odpovedale športne tekme, gospodarske konference in velike verske dogodke. Dubaj je zaenkrat za nedoločen čas prestavil umetniško razstavo Art Dubai, mednarodno razstavo plovil Dubai International Boat Show in še nekaj drugih dogodkov.

Organizatorji Expa 2020, ki se bo začel 20. oktobra in trajal do 10. aprila prihodnje leto, so ta teden zagotovili, da pozorno spremljajo situacijo. Upajo, da bo bolezen povsod po svetu do začetka dogodka že pod nadzorom.

"Varnost in dobro počutje vseh, ki bodo obiskali Expo 2020 Dubaj, je za nas najpomembnejša in tesno sodelujemo z ministrstvom za zdravje in preventivo Združenih arabskih emiratov, da bi uvedli vse previdnostne ukrepe," je po navedbah tujih medijev dejal tiskovni predstavnik organizatorjev.

"Expo vrat ne bo odprl do oktobra letos in še naprej bomo spremljali situacijo. Upamo, da bodo globalna prizadevanja za omejitev virusa uspela," je dodal.

V Bahrajnu, Kuvajtu, Omanu, Katarju, Savdski Arabiji in Združenih arabskih emiratih so zabeležili več kot 150 primerov okužb z virusom sars-cov-2. Večina primerov je povezanih s povratkom romarjev iz Irana.

Zalivska regija se v zadnjih letih že spopada z upadanjem naftnih prihodkov, še dodatno pa jo bo prizadela gospodarska paraliza Kitajske zaradi epidemije. Kitajska je največja uvoznica nafte na svetu in najpomembnejši kupec zalivske nafte.

Močno prizadeti so tudi drugi gospodarski sektorji. Največji letalski družbi Združenih arabskih emiratov, Emirates in Etihad, sta že prosili svoje zaposlene, naj gredo na neplačani dopust, potem ko so odpovedali in prestavili vrsto poletov.

V londonski družbi Capital Economics so zaradi novega koronavirusa znižali napoved gospodarske rasti na Bližnjem vzhodu za letošnje leto, in sicer za 0,5 odstotne točke na dva odstotka. Dubaj sicer računa, da bo Expo 2020, ki naj bi pritegnil 25 milijonov obiskovalcev, okrepil njihovo gospodarstvo.