Novice

EU na Expu v Dubaju brez lastnega paviljona.

Evropska unija se je na svetovni razstavi Expo v Milanu leta 2015 predstavljala z lastnim paviljonom, v katerem je izpostavila svoja prizadevanja za zagotavljanje prehranske varnosti v svetu.

V Dubaju unija ne bo postavila lastnega razstavnega prostora, namerava pa pripraviti številne dogodke, pravijo v Bruslju

Predstavniki EU bodo v Dubaju sodelovali na številnih dogodkih na najvišji ravni, ki jih bodo pripravila telesa Evropske komisije pod okriljem evropske službe za zunanje delovanje, je že lani pojasnjevala takratna visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini. "Te iniciative bodo spodbudile izmenjavo z Združenimi arabskimi emirati in sodelujočimi državami, vključno s članicami EU, na področjih, ki jih pokriva Expo 2020. S tem namenom je bila ustanovljena tudi posebna skupina EU," je pojasnila.

EU sicer s svojimi aktivnostmi na Expu računa na krepitev odnosov ne le z Združenimi arabskimi emirati, pač pa tudi s preostalimi zalivskimi državami in preostankom sveta, je še dodala Mogherinijeva.

Na Expu v Milanu leta 2015 se je EU predstavljala z lastnim paviljonom. Kot ugotavlja zaključno ocenjevalno poročilo, ki ga je lani objavila inštitucija Coffey International Development, je takrat unija zastavljene cilje le delno dosegla.

Poročilo navaja, da je bila EU zelo uspešna pri vključevanju obiskovalcev v čustveno izkušnjo, ki je spodbujala pozitivna občutja glede EU. Vendar pa je imela predstavitev le malo vpliva na razumevanje evropskih politik med prebivalstvom.

Prav tako so strokovnjaki ugotavljali, da je EU pomembno prispevala h globalni razpravi o hrani in prehranski varnosti, čeprav konkretnih vplivov na politični ravni še ni videti. Nenazadnje pa je EU uspela spodbuditi razpravo s podjetji iz tretjih držav o gospodarskih in trgovinskih politikah v luči bodočih trgovinskih sporazumov.

Poročilo je sicer navedlo tudi, da je Expo v Milanu pritegnil 21,5 milijona ljudi, od tega 75 odstotkov domačinov. Italija je svetovno razstavo posvetila vprašanju hrane in energije.