Slovenija

Ali ste vedeli?

Gospodarstvo

Slovenska podjetja slovijo po številnih uspešnih in inovativnih izdelkih doma in v tujini. Vsi poznamo Elanove smuči, Pipistrel navdušuje svetovno javnost s svojimi ultralahkimi letali, Akrapovičevi izpušni sistemi krasijo najhitrejše motorje... Pravzaprav skorajda ni mogoče našteti vseh podjetij, ki uspevajo na številnih trgih. Takšnim uspehom botruje vrsta dejavnikov, od pregovorne pridnosti Slovencev, do geografskega položaja države na stičišču JV, srednje in zahodne Evrope ter naravnih virov. Nikakor ne gre pozabiti niti skrbi za okolje, motiviranosti in inovacijskega potenciala, ki se skriva v visoko izobraženih prebivalcih.

Narava

Narava je Slovenijo velikodušno obdarila z lepotami. Zelena razgibana pokrajina je po večini poraščena z gozdom, na prisojnih legah gričev v več delih uspeva vinska trta. Slovenija je tretja najbolj gozdnata država v Evropi, več kot tretjina slovenskega ozemlja pa je zaščitenega in uvrščenega v evropsko omrežje Natura 2000, ki varuje biotsko raznolikost. Slovenija se ponaša tudi z dvema naravnima znamenitostima, ki sta na Unescovem seznamu svetovne naravne dediščine, in sicer Škocjanskimi jamami ter naravnima rezervatoma Pragozd Krokar in Snežnik-Ždrolce, ki sta del Unescove dediščine prvinskih bukovih gozdov Karpatov in drugij evropskih regij.

Slovenija pa je tudi dežela zdravih voda, saj se raznovrstni vodni viri, ki imajo po ljudskih pričevanjih in legendah, nahajajo v vseh predelih zelene dežele. Dokazano pozitivne učinke na zdravje in dobro počutje pa imajo zdravilni termalni in mineralni vrelci. Večina jih je sicer v Panonski Sloveniji, najdejo pa se tudi na Obali in v Alpski Sloveniji.

V naravi
Svetovna dediščina UNESCO
Občutite moč zdravilnih voda

Zaupajte zeleni

Slovenija je dežela, ki pripoveduje zeleno zgodbo. Kamorkoli se ozremo, proti alpskim vrhovom, zelenim gozdovom, jadranskemu morju, skrivnostnemu Krasu, vinogradom ali panonskim ravnicam, vse je zeleno. Neokrnjena zelena narava nas spodbuja k odgovornemu ravnanju in varovanju. Slovenija je že leta 2016 postala prva Zelena destinacija sveta. Pod okriljem Zelene sheme slovenskega turizma uresničujemo zelene politike in ustvarjamo zelena doživetja. V okviru tega nacionalnega programa se podeljuje tudi znak SLOVENIA GREEN, ki je obljuba zelene prihodnosti. Vedno več zelenih destinacij, ponudnikov, parkov in agencij si želi dobro vplivati na okolje in lokalno skupnost.

Zelena zgodba Slovenije

Izobraževanje

V Sloveniji je delež mladih, starih med 25 in 34 leti, ki so dosegli visokošolsko izobrazbo med letoma 2008 in 2018 zrasel za 11 odstotnih točk, na 41 odstotkov. Med ženskami je ta delež dosegel 53 odstotkov, med moškimi pa 30 odstotkov.

Poleg tega je imelo v Sloveniji leta 2018 doktorat več kot 3,5 odstotka oseb, starih med 25 in 64 let, kar je več kot povprečje OECD (1,1 odstotka).

Education at a glance 2019

Uspešni v športu

40 medalj, ki so jih naši športniki osvojili na poletnih in zimskih olimpijskih igrah, nas postavlja med najuspešnejše narode po številu medalj na prebivalca. Seveda moramo k temu dodati še vse kolajne z evropskih in svetovnih prvenstev. Verjetno smo tudi eden izmed najmanjših narodov, ki se mu je uspelo uvrstiti na evropska in svetovna prvenstva v domala vseh ekipnih športih (nogomet, košarka, hokej, rokomet, odbojka...)

Po podatkih EU smo Slovenci nadpovprečno športno aktivni. Med državami članicami EU smo na šestem mestu, kako pogosto se ukvarjamo s športom.

Inovativnost

Slovenija je na lestvici ameriškega poslovnega portala Bloomberg za leto 2020 uvrščena na 21. mesto med 60 najbolj inovativnimi državami na svetu. Prejela je 73,93 točke.

Bloomberg

Regije

Slovenija je edina evropska država, kjer se na majhnem koščku sveta stikajo alpska, mediteranska, kraška in panonska pokrajina.

V Sloveniji lahko v enem dnevu doživite kar štiri svetove, saj so tudi najbolj oddaljeni kotički države od glavnega mesta Ljubljane oddaljeni le dobri dve uri. V zelenem osrčju Slovenije se vaš razgled razteza do goratih Alp, ki na vzhodu prehajajo v umirjeno lepoto Panonskih ravnic. Slovenski mediteranski svet z obmorskimi kraji in osupljivim Krasom vas čaka, da ga odkrijete.

Regije

Ali ste vedeli: Doma v Sloveniji in najstarejše na svetu

Na območju Slovenije so našli nekaj osupljivih artefaktov, ki jih ni mogoče najti nikjer drugje po svetu.

Najstarejše glasbilo, šivanka, leseno kolo z osjo - le v Sloveniji si lahko ogledate nekaj najstarejših predmetov, ki so pomembno vplivali na tehnični razvoj modernega človeka in njegovo duhovnost. Tu pa najdete tudi dokaz, da se je od nekdaj znal tudi poveseliti.

  • 60.000 let stara piščal
    Območje Slovenije je poseljeno od pradavnine, o čemer pričajo izjemne najdbe, ki so jih našli v današnjem arheološkem parku Divje babe. Arheologe je med izkopavanji presenetila kost, za katero se je izkazalo, da je iz leve stegnenice mladega jamskega medveda narejeno glasbilo. Pred 60.000 leti ga je s kamenim in koščenim orodjem ustvaril neandertalec, ki je v kost zarezal štiri luknjice in ustnik.
  • 30.000 let stara šivanka
    Na 1700 metrih nadmorske višine se na gori Olševa z izjemnim razgledom na Kamniško-Savinjske Alpe in Logarsko dolino nahaja arheološko najdišče Potočka zijalka. Med vsemi najdbami izstopa 30.000 let stara koščena šivanka, okrašena z raznimi krožnicami in zavojnicami, kar kaže na umetniška nagnjenja ledenodobnega človeka.
  • 5200 let staro kolo
    Na območju krajinskega parka Ljubljansko barje je cvetela kultura koliščarjev, ki je vpisana na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine UNESCA. Tam so arheologi med drugim izkopali leseno kolo z osjo, ki s starostjo 5200 let velja za najstarejše znano na svetu.

Doma v Sloveniji in najstarejše na svetu

V Sloveniji domuje Guinnessova rekorderka - 450 let stara vinska trta

V osrednjem delu Maribora, na Lentu, raste najstarejša trta na svetu. Stara je več kot 450 let in je tudi edina rastlina z lastnim muzejem v Hiši Stare trte. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 450 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Staro trto so v Mariboru posadili ob koncu srednjega veka, ko so Maribor oblegali Turki. Preživela je vse srdite boje med napadalci in branilci mesta, saj je bila današnja Hiša Stare trte nekoč del mestnega obzidja.

Najstarejša trta na svetu

Pobudnica svetovnega dne čebel

Ste vedeli, da 20. maja obeležujemo svetovni dan čebel ravno na pobudo Slovenije? 20. maja se je rodil tudi Anton Janša (1734-1773), znameniti slovenski čebelar, pionir sodobnega čebelarstva in eden največjih strokovnjakov za čebele. V Sloveniji je čebelarstvo zelo priljubljeno, saj imamo kar 5 čebelarjev na 1.000 prebivalcev, kar nas uvršča v sam vrh med državami članicami EU

Praznujte z nami: Svetovni dan čebel

Najbolj obiskana turistična jama v Evropi (Postojnska jama) & največji jamski grad na svetu

Postojnska jama

Postojnska jama je edina kraška jama z jamsko železnico, ki je bila postavljena pred več kot 140 leti. V preplet podzemnih kraških rovov, galerij in dvoran vas popelje edinstveni jamski vlakec. V uro in pol trajajočem vodenem ogledu boste spoznali vse najpomembnejše kraške posebnosti: največji, kar 16 metrov visok kapnik Nebotičnik, kristalno bel simbol Postojnske jame - Briljant, najstarejši podzemni poštni urad na svetu in najslavnejšo podzemno žival - človeško ribico. Leta 2016 se je v Postojnski jami zgodil prav poseben »čudež« - prvič v dvestoletni turistični zgodovini jame so se iz jajčec namreč izlegli mladički človeške ribice oziroma zmajčki, kot so jih poimenovali. Postojnsko jamo si je doslej ogledalo že več kot 38 milijonov obiskovalcev z vsega sveta

Predjamski grad s skrivnimi dostopi do jame

Blizu Postojnske jame je Predjamski grad, največji jamski grad na svetu. Že več kot 800 let stoji v skalni steni, 123 metrov visoko. S skrivnostnimi podzemnimi rovi je povezan z jamo pod njim. Grad, ki je bil tudi filmsko prizorišče, je v 15. stoletju nudil pribežališče legendarnemu lastniku Erazmu Predjamskemu.

Postojnska jama

Domovina lipicancev

Ali ste vedeli, da so plemeniti beli konji lipicanci doma iz Slovenije? Njihova izvorna kobilarna je že od leta 1580 v Lipici, na Krasu. Tu lahko na ogledih predstav in treningov klasičnega jahanja občudujete njihovo eleganco, doživite Kras s kočijo ali pa se odpravite na terensko ježo. Lipica je s kobilarno, ki deluje že več kot 400 let, kraj slovenskega ponosa. Najstarejša evropska kobilarna, ki brez prekinitve vzreja isto pasmo konj, je kulturno-zgodovinski spomenik, ki ob obisku navduši tako s konji kot presenetljivo krajino. Po vstopu na posestvo vas čakajo ogled najstarejšega hleva s predstavniki vseh klasičnih linij lipicancev, obisk muzeja lipicanca in muzeja kočij, potepi po pašnikih, drevoredih in parkih ter spoznavanje lipiških in kraških posebnosti.

Lipica

Evropska gastronomska regija 2021

Okusi Slovenije so v Alpah drugačni kot ob obali Jadranskega morja, na Krasu se razlikujejo od tistih v Panonski nižini, hkrati pa ima vsaka pokrajina še svoja zaokrožena gastronomska območja. Slovenija ima kar 170 prepoznavnih jedi! Njihova značilnost je, da so pripravljene iz lokalno pridelanih sestavin. Odkrijte zaščitene in posebne slovenske sire, mesnine, klobase, olja, med in druga živila. Okušajte jedi, ki jih v različnih krajih Slovenije pripravljajo na svoj lokalni način. Slovenija bo v letu 2021 nosila tudi naziv Evropska gastronomska regija.

Gastronomija