Expo 2020

Expo 2020 v Dubaju je prva svetovna razstava, ki poteka v državi regije MEASA (Srednji vzhod, Afrika in Južna Azija). Pod sloganom “Povezovanje idej za prihodnost” (“Connecting Minds, Creating the Future”) želi Expo 2020 pozornost svetovne javnosti preusmeriti na medsebojno povezovanje na vseh nivojih človeške družbe, na hiter pretok informacij, ki presegajo fizični in digitalni prostor, na razvoj inovativnosti in kreativnosti.

Na 438 hektarih površin v bližini dubajskega letališča Al Maktoum se bo v okviru Expa 2020 predstavilo rekordnih 192 držav, poleg njih pa še raznovrstne mednarodne organizacije. Na Expu 2020, ki bo po novem potekal med 1. oktobrom 2021 in 31. marcem 2022, pričakujejo več kot 25 milijonov obiskovalcev. Kljub temu, da je bila otvoritev svetovne razstave zaradi pandemije prestavljena za eno leto, torej iz leta 2020 v leto 2021, bodo organizatorji obdržali njeno prvotno ime – Expo2020.

Tematski sklopi

Prizorišče je v skladu s tematskimi sklopi – trajnost, mobilnost in priložnost – razdeljeno na tri krake oziroma območja, ki jih lahko prepoznamo po svojevrstnih paviljonih. Stičišče krakov je pod kupolo Al Wasl Plaza, ki predstavlja srce celotnega razstaviščnega prostora.

Trajnost

V tematskem območju Expa 2020, ki pokriva trajnostni razvoj, bo mogoče videti najnaprednejše tehnologije za doseganje trajnosti, raziskati alternativne vire hrane, vode ter čiste in obnovljive energije. Ker želimo Slovenijo izpostaviti kot trajnostno, sodobno, ustvarjalno ter v prihodnost usmerjeno državo, bo slovenski paviljon postavljen v tem sklopu.

Več o območju

Mobilnost

Na tem območju bo največji poudarek na mobilnosti. Tu bo mogoče od blizu spoznati, kako kot človeštvo s pomočjo mobilnosti premikamo meje, kako v digitalni dobi na račun mobilnosti hitreje napredujemo, kako izboljšujemo mobilnost znanj, idej in blaga ter si s tem odpiramo vedno nova obzorja.

Več o območju

Priložnost

Izobraževanje, zaposlovanje, nove industrije, finance in upravljanje je le pet poudarkov, okrog katerih bo stkana družbeno obarvana tematika tega sklopa. Na tem mestu bo mogoče odkrivati nove priložnosti za posameznike in skupnosti, ki bodo sooblikovale našo boljšo prihodnost.

Več o območju