Slovenija

Gospodarstvo

SLOVENIJA. Zelena. Ustvarjalna. Pametna.

Slovenija gradi svojo konkurenčnost s strateško usmerjenostjo v razvoj tehnoloških rešitev na nišnih področjih zelenega in krožnega gospodarstva, okoljskih tehnologij, robotizacije, mobilnosti, digitalizacije, vesoljskih in drugih visokih tehnologij, razvoja in raziskav, znanosti ter kreativne industrije.

Zelena

Slovensko gospodarstvo je trajnostno naravnano in usmerjeno k uporabniku, zato ponuja kreativne, inovativne in dostopne rešitve za ljudi. Rešitve, ki podpirajo dolgoročen razvoj družbe. Trajnostni razvoj in zaveza k ohranitvi naravnih danosti za naslednje generacije je osnova za dolgoročno razvojno usmeritev Slovenije, t. j. usmeritev v zeleno gospodarstvo. S tem naša država sledi smernicam mednarodne skupnosti in hkrati odgovarja na globalne in nacionalne izzive.

Ustvarjalna

Slovenija daje velik poudarek povezovanju kulturnih in kreativnih sektorjev z gospodarstvom v okviru spodbud za inovacije in rast podjetij. Slovenska podjetja so usmerjena h kreiranju tržno naravnanih in k uporabniku usmerjenih inovacij, ki jih odlikuje tudi odličen dizajn.

Pametna

Poleg tega se Slovenija strateško usmerja v hitrejši razvoj digitalne družbe in izrabo priložnosti, ki jih omogočajo informacijsko-komunikacijske tehnologije za splošne gospodarske in družbene koristi. S tem želi postati referenčno okolje za uvajanje inovativnih pristopov pri uporabi digitalnih tehnologij. Slovenska podjetja sledijo digitalnemu trendu, razvijajo inteligentne rešitve za večjo kakovost življenja ter so se doma in v tujini proslavila s številnimi uspešnimi in visoko inovativnimi izdelki.

Turizem

Dežela, ki jo lahko doživite po svoje

Če iščete kulturne znamenitosti ali želite uživati v darovih narave, če bi raje sproščeno potovali ali zapustili prehojene poti, obstaja velika verjetnost, da boste tu našli tisto, kar iščete. Seveda na zemljevidu Slovenije ni lahko najti, a po drugi strani boste težko našli tako majhen kos sveta, ki ponuja tako veliko. Tukaj lahko res povsem svobodno raziskujete, se predajate užitkom ali zgolj sledite svojim občutkom.

Top znamenitosti Slovenije

Butično, avtentično, unikatno

Prelevite se v drzne raziskovalce najbolj edinstvenih zgodb in doživetij. Izkusite nekaj, česar ne boste našli nikjer drugje. Z butičnimi 5*doživetji, ki nosijo znak Slovenia Unique Experiences, boste izvirnost Slovenije doživeli na nepozaben način in z vsemi svojimi čuti. Na svoj način.

Edinstvena doživetja Slovenije
Top doživetja Slovenije

Moj način iskanja novih dogodivščin / pustolovščin

Podajte se na svojo najljubšo pohodniško ali kolesarsko pot, povzpnite se na vrhove, potopite se v kristalno čista jezera in reke ali preprosto poiščite svoje zavetje v neokrnjeni naravi.

Aktivne počitnice
Sprehodi in pohodništvo
Golf
Kolesarjenje
Slovenia Outdoor

Moj način razvajanja čutov

Iščete svoje popolno svetišče? Ni vam treba daleč. Potešite svojo dušo z razvajanjem v vrhunskih termah, z gastronomskimi mojstrovinami in uživanjem v pristni gostoljubnosti domačinov.

Terme in zdravilišča
Na razvajanje v termah z zeleno noto
Občutite moč zdravilnih voda

Moj način doživljanja lokalnega utripa

Družite se z domačini na različnih glasbenih, gastronomskih in kulturnih prireditvah. Raziskujte UNESCO znamenitosti in odkrijte popolno kombinacijo tradicionalnega in modernega v vrhunskih slovenskih restavracijah.

Gastronomija
Kultura
Svetovna dediščina UNESCO

Odkrivam zeleno Slovenijo

V Sloveniji smo zavezani trajnosti. Že vrsto generacij živimo in delamo z naravo ter stremimo k temu, da jo ohranimo za prihodnje rodove. Zato boste tu še vedno našli starodavne gozdove, kristalno čiste vode, neokrnjene kotičke in izjemno biotsko raznovrstnost. Najbolj trajnostne destinacije nagrajujemo z znakom Slovenia Green in tu lahko uživate na pravih zelenih počitnicah.

Zelena zgodba Slovenije
Osem destinacij odličnosti v Sloveniji
V naravi

Ohranjanje okolja

V Sloveniji smo zavezani ohranjanju zelenega in zdravega okolja ter trajnostnemu razvoju. Od 1. januarja 2019 so vse plastične nosilne vrečke plačljive in kar nekaj trgovcev se je odločilo, da takih vrečk ne bo več na njihovih blagajnah.

Emisije toplogrednih plinov so bile v Sloveniji leta 2017 za 5 odstotkov nižje kot v letu 2013.

Smo med vodilnimi pri ločenem zbiranju odpadkov in recikliranju. Delež ločeno zbranih odpadkov leta 2017 je znašal 70 odstotkov, kar nas v EU uvršča na drugo mesto za Nemčijo.

Stopnja recikliranja je znašala leta 2017 že 58 odstotkov, štiri leta prej pa le 38.

Izjemne naravne danosti

S ptičje perspektive je v Sloveniji prevladujoča zelena barva. Skoraj dve tretjini površine prekrivajo gozdovi; v Evropi sta pred nami le Finska in Švedska. Zato ima zelena barva v Sloveniji poseben pomen, je več kot barva - je slovenska zelena, je slovenski DNK. Gozd ni le naravno bogastvo, je način preživljanja prostega časa in je sinonim za slovensko kvaliteto življenja.

Kar 13 odstotkov slovenskega ozemlja predstavljajo zavarovana območja. 38 odstotkov Slovenije sodi med območja Natura 2000, kar je v samem vrhu med državami članicami EU. Kar 4 odstotke celotne površine Slovenije predstavlja Triglavski narodni park, ki je dobil ime po najvišji gori Slovenije - Triglavu z 2864 m n. v. Gori, ki je simbol Slovenije.

V Sloveniji živi tudi kar 140 izmed 900 ogroženih rastlinskih in živalskih vrst v EU. Z drugimi besedami, na 0,5 odstotka evropskega ozemlja živi 15 odstotkov ogroženih vrst. Med njimi sta največji - rjavi medved, ki lahko tehta do 300 kilogramov, in najmanjši - polžek vertigo.