Slovenija se je s svojo pestro, lokalno ter vrhunsko kulinariko uvrstila med prepoznavnejše gastronomske destinacije.
24 gastronomskih pokrajin in tri vinorodne dežele dajejo majhni državi svojstven pečat. Slovenija lahko ponudi kar 170 različnih prepoznavnih jedi, ki so pripravljene iz lokalno pridelanih surovin. Vsaka regija ponuja svoje okuse: če potujemo preko Alp, vidimo da tu domačini zorijo najboljše sire ter mlečne izdelke, izdelujejo Kranjsko klobaso, pečejo slastne domače potice. Na Krasu se na burji suši kraški pršut ob katerem se nazdravi s kapljico rujnega terana. Mediteran nam ponuja sveže ribe ter morske sadeže, vrhunsko olivno olje ter najboljša izbrana vina. Če odpotujemo proti Prekmurju, pa nas razvajajo z domačimi enolončnicami, kot je bograč, ter nepozabno prekmursko gibanico. Prav zato si je Slovenija zaslužila eminentni naslov Slovenija- Evropska gastronomska regija 2021. Pa dober tek!