Expo 2020

Zgodovina

Zgodovina svetovnih razstav Expo sega v čas industrijske revolucije, v leto 1851. Za prvo štejemo "Veliko razstavo industrijskih izdelkov vseh narodov", ki jo je v Londonu organiziral princ Albert, mož tedanje angleške kraljice Viktorije. Na razstavah, ki so sčasoma postale stalnica, so bili prvič predstavljeni številni industrijski in drugi presežki, med njimi tudi Eifflov stolp, pisalni stroj, telefon ter celo sladoled in hamburgerji.

Sodobne svetovne razstave, ki jih sedaj poznamo pod imenom ''World Expo'' so največji mednarodni dogodki na svetu. Vsako svetovno razstavo, kjer se države predstavljajo s premišljeno zasnovanimi paviljoni, obišče na milijone ljudi.

Čeprav je tematika vsake razstave drugačna, njeno jedro oziroma koncept še vedno sledi prvotni ideji – predstaviti najnovejša dognanja in dosežke na znanstvenem, tehnološkem, ekonomskem in družbenem področju, preusmeriti pozornost k napredku in izobraževanju ter hkrati graditi mostove med vladami, podjetji, mednarodnimi organizacijami in posamezniki s celega sveta.